top of page

חינוך אנתרופוסופי

אנתרופוסופיה (אנתרופוס- אדם, סופיה-חוכמה) מהגותו של רודולף שטיינר (1861-1925), פילוסוף אשר הגה רעיונות רוחניים וקיבצם לשיטת חינוך. בהיותו בן 40 החליט לפרסם את רעיונותיו הרוחניים ויצר את תורתו הרוחנית-האנתרופוסופית .בשנת 1919  לאחר מלחמת העולם הראשונה ,בעל מפעל סיגריות –ולדורף- באוסטריה שהיה אחד מתלמידיו ,ביקש ממנו להקים בית ספר לילדי פועליו, ומכאן שמו האחר "חינוך

וולדורף".
כיום קיימים מאות בתי-ספר ברוח חינוך ולדורף ברחבי העולם כולו. חינוך אנתרופוסופי שם במרכז תפיסתו החינוכית את הפסיכולוגיה ההתפתחותית של רודולף שטיינר, שבה רואה את הילד כישות מתפתחת.

על פי החינוך האנתרופוסופי הילדות מחולקת לשלושה שלבי התפתחות:
שלב הילדות המוקדמת 0-7
מהלידה ועד גיל הבשלות לבית ספר, נבנה הבסיס הגופני והנפשי להתפתחות הילד.  ככל שהגוף, התנועה, חווית המרחב והחושים יתפתחו בצורה הרמונית ושלמה יותר, כך יתפתחו אחר כך שאר יכולות האדם וכשריו בצורתם הטובה ביותר. 

 

שלב בית ספר יסודי ועד גיל ההתבגרות  7-14
בשלב זה הילד בונה את עולם הרגש והחוויה שלו ואת עולמו הפנימי.

הוא מפתח את היכולות הגופניות מוטוריות שלו ואת יכולות החשיבה. הלמידה בשלב זה היא חווייתית, פעילה ויצירתית. 

מגיל ההתבגרות ואילך 14-21
המתבגר מגבש את זהותו ומשכלל את חשיבתו. בגיל זה מתעוררת החשיבה המופשטת ומבשילה החשיבה המדעית. עולמו הרגשי מתעמק ומתגבר. תהליכי הלמידה מופשטים יותר, מלאי עניין ורב תחומיים.                                                                                                                                  

 

בכל שלב נעשה ניסיון להביא בפני הילד את התכנים הנכונים במתודות הנכונות להתפתחותו בזמן. כל שלב בונה ומתבסס על השלב הקודם ויוצא ממנו הלאה. ההתייחסות לילד כאל שלמות, כאל ישות רב פנית, מגוונת בעלת איכויות וצדדים רבים ושונים. כך מתייחסים, פונים ומתכוונים לכמה שיותר מצדדים ואיכויות אלו. כל תלמיד בבית-ספר ולדורף זוכה למגוון הרחב ביותר האפשרי בתחומי העשייה והמלאכות, בתחומי האמנות ובתחומי הלמידה העיונית. מפתחים יכולות גופניות, נפשיות ואמנותיות, כבסיס שעליו נבנית היכולת האינטלקטואלית, החשיבה המופשטת והחשיבה המדעית. תנועה, יצירה ומוסיקה הם חלק משגרת היום של הילד ומשולבים בלמידה. בכיתות הנמוכות בבית הספר מהוות פעילויות אלו תשתית ובסיס ללימוד קריאה, כתיבה וחשבון, ואף להקניית השפות. על כן, בחוויות הלמידה היומיומית הילדים סורגים, תופרים, מציירים, שרים, מנגנים ורוקדים. רואה חינוך זה את שליחותו בטיפוח, בחיזוק ובניסיון לעורר את ישותו הפנימית של הילד. המבט אינו מופנה לעולם החיצוני, לצורכי הקיום, לשוק העבודה ולשאר הדברים אתם יאלץ הילד להתמודד בהתבגרותו, אלא לעולמו הפנימי והאינדיבידואלי של כל ילד וילד. כל המיקוד בחינוך ולדורף הוא במיצוי הטבעי של כוחותיו של כל ילד כי "אין אנו צריכים לשאול: מה צריך האדם לדעת ולעשות עבור הסדר החברתי שכבר קיים, אלא מה טמון באדם, ומה ניתן לפתח מתוכו?" (שטיינר).  הראייה הוליסטית  ורב צדדית של האדם ובהתאם תהליכי הוראה. חינוך ,ליווי והוראה מתוך "האדם השלם".

דמותו של המחנך הינה מרכזית בחינוך אנתרופוסופי . הוא מלווה את הילד לאורך כל שנותיו בבית הספר ומכיר כל אחד מתלמידיו באופן מעמיק הוא גם "נושא" את הכיתה לאורך כל היום. הקשר הנרקם ,ההיכרות העמוקה, האהבה והדאגה תומכים בהתפתחות הילד ברמה הנפשית, הרגשית וברמת הלמידה. 

יום הלימודים בחינוך ולדורף מחולק בצורה הבאה:

8:00-10:00    שיעור ראשי- שיעור שמוקדש לתחום מסוים מידי יום במשך תקופה -כמה שבועות. במסגרת זו נלמדים רוב תחומי הלימוד העיוניים כגון: לשון, חשבון, טבע וכו'. הלימוד של תחום אחד במשך תקופה של כמה שבועות, וההתרכזות היום-יומית בפרק זמן ארוך יחסית של כמעט שעתיים באותו התחום, מאפשרים איכות גבוהה בהרבה של עבודה, להגיע לנושא מזוויות וכיוונים שונים וכך להפוך כל תחום ותחום לחוויה לימודית עשירה ,בעלת משמעות ועומק.                                                                                                                             השיעור הראשי נפתח בחלק ריתמי אומנותי הקשור לנושא התקופה כמו שירה, דקלום או נגינה. בכיתות הראשונות (א' – ה') עוסקים  בפעילות גופנית כמו, משחקים שונים, ריצה וקפיצה, תרגילי קצב וקואורדינציה, הצגות קטנות וכו'. אחר כך שחזור הנלמד ביום הקודם, בדרך של שיחות והעמקה בדיון, כתיבה יוצרת, המחזה וכו'. אז ייתן המורה את החומר החדש, ולאחריו יעבדו תלמידי הכיתה "במחברת תקופה" בכתיבה, רישום או ציור לפי הנושא ודרך הלימוד . הילד מעצב את החומר בעצמו באופן אומנותי כחלק מתהליך ההפנמה. מחברת התקופה היא מעין יצירה אומנותית רב תחומית, בה באים לידי ביטוי תהליכי הלימוד השונים בהם התנסו התלמידים במהלך התקופה. היא מכילה סיכומים בכתב מנושאי השיעור, סיפורים ושירים שקשורים לתחום הנלמד, קטעים שונים של ביטוי אישי של התלמידים בהקשרי התקופה, ציורים ורישומים, מפות ועוד. באמצעות מחברת התקופה נוצרת עבודת סיכום רב תחומית ועשירה לנלמד במשך זמן מסוים. עם סיום התקופה וכן במהלכה יכול התלמיד, המורה וכן אנשים נוספים להעריך דרך העבודה במחברת את השתתפות התלמיד בשיעורים, את רצינותו, יכולותיו, הבנתו את הנלמד, יכולותיו האומנותיות ועוד.
 

10:30-13:30   שיעורי תרגול, אומנות, מלאכות, שפות, חינוך גופני ותנועה - במסגרת זמן זה באים השיעורים שדורשים יותר תרגול שבועי וחזרה במשך כל שנת הלימודים

13:30-15:30   עבודה בסדנאות, בחקלאות ופרויקטים שונים


בבתי ספר ולדורף בארץ נלמדים למעשה בדיוק אותם תחומי הלימוד הנדרשים בתוכנית הלימודים של משרד החינוך, כמו כל בתי הספר האחרים, אלא שאופן הלימוד כאמור שונה מאד.

מצגת:

 

 

מחקרים:

קישורים:

מידע על אנתרופוסופיה בישראל

חינוך וולדורף בשפרעם

בית ספר אורים- חינוך וולדורף

בית חינוך אביב- ברוח וולדורף

bottom of page