top of page

חינוך מייקרי כשלוחה של התנועה המייקרית:
חינוך מייקרי הוא זרם חינוכי חדש שזוכה לפופולאריות הולכת וגוברת בעשור האחרון.
החינוך המייקרי, או, התנועה המייקרית בחינוך, מתבססת על הופעתה והתפתחותה של התנועה המייקרית – תנועה תרבותית-טכנולוגית חדשה’ שמקורה בארצות הברית וגם היא צוברת פופולאריות בעשור האחרון בארצות הברית ומחוצה לה.


מהי התנועה המייקרית?
התנועה המייקרית (The maker movment) מתייחסת אל קבוצה של אנשים שמגדירים את עצמם מייקרים (Makers). מייקרים הם אנשים שעוסקים ביצירה מסוגים רבים לרוב כחובבים נלהבים ולא בהכרח כבעלי מקצוע. על אף שקשת תחומי היצירה של מי שמגדירים את עצמם מייקרים היא מגוונת מאוד, מייקרים מתאפיינים במיוחד בזיקתם ליצירה טכנולוגית עתירת ידע כמו הדפסת תלת מימד, רובוטיקה, תכנות ובקרה.
הקהילה המייקרית אינה מאורגנת על ידי שום גוף רשמי. שיתוף מידע באופן חופשי באינטרנט ויצירת קהילות ווירטואליות של מייקרים באמצעות רשתות חברתיות הן בבסיס התנועה המייקרית.


הבדלים בין התנועה המייקרית לתופעות דומות:
התנועה המייקרית שואבת ממסורות תרבותיות וטכנולוגיות קיימות אך גם נבדלת מהן.
כך למשל, התנועה המייקרית עושה שימוש בכלים טכנולגיים מתקדמים, השייכים באופן מסורתי לעולם התעשייה כמו תוכנות מידול הנדסי, מידול תלת מימדי, חיתוך בלייזר ורובוטיקה כדי ליצור פרוייקטים חדשניים המנצלים את כוחה של הטכנולוגיה החדישה ביותר. אולם, בעוד המניע לפיתוח מוצר בתהליך תעשייתי הוא מניע מעשי (פתרון בעיה) ובדרך כלל כלכלי (ייצור למכירה), המניע לפיתוח מוצרים בקרב מייקרים הוא לרוב מניע יצירתי, חקרני, אומנותי או אפילו היתולי.
התנועה המייקרית מתקשרת עם תרבות ה DIY (עשה זאת בעצמך) בארצות הברית ולכן, אולי, הפריחה והשגשוג של התנועה שם. בדומה לרעיונות של DIY, ישנה נטייה בתנועה המייקרית לעודד יצירה עצמאית של מוצרים חדשים ושיפור של מוצרים קיימים ולעדיף יצירה זו אל מול צריכה של מוצרים. אולם, התנועה המייקרית מתמקדת במיוחד, לא באפשרות לייצר בעצמך מוצרים שמיוצרים לרוב באופן תעשייתי, אלא בעיקר, באפשרות של מייקרים ליצור בעצמם המצאות ומוצרים חדשניים שאינם קיימים בעולם התעשייתי והצרכני.

 

מייקרים וחינוך
אף שהתנועה המייקרית לא התהוותה בראשיתה כזרם חינוכי מופעים שלה בחינוך הופכים לנפוצים יותר משנה לשנה ותפוצתם מתרחבת מארצות הברית אל מדינות רבות נוספות. ישנן שתי נקודות חיבור משמעותיות בין התנועה המייקרית לצרכים חינוכיים בני זמננו שהופכים, או שיכולים להפוך, את התנועה המייקרית לגל עולה ובעל משמעות בעולם החינוכי.


תוכן מייקרי
הכלים והטכנולוגיות בהן עושה שימוש התנועה המייקרית הופכות אותה למושכת עבור בתי ספר.
תכנות, בקרה, שימוש בתוכנות הנדסיות, פיתוח מוצרים טכנולוגים, רובוטיקה והדפסת תלת מימד, לדוגמא, הם כלים בעלי ערך בעולם הכלכלי המתפתח בו מצויים בתי הספר. הקניית מיומנויות בטכנולוגיות מתפתחות אלו עומדות בקנה אחד עם היעדים של משרדי חינוך בארצות רבות, בעיקר בהקשרים של מיומנויות STEM, כפי שהן מכונות בארצות הברית – Science, Technology, Engineering, Mathematics.

 

פדגוגיה מייקרית
האופן שבו מייקרים יוצרים את הפרוייקטים שלהם מתקשר עם רעיונות פדגוגיים מבוססים ומקובלים שמערכות חינוך רבות מבקשות לבסס בבתי הספר שלהן. הרעיונות הקונסטרוקטיביסטיים של ג'ון דיואי וז'אן פיאז'ה, לפיהם למידה מתרחשת כשאר הלומד פעיל ומבנה בעצמו את הידע שלו על ידי מחקר, ניסוי, טעייה והתנסות מעשית הולמת את אופן הלמידה תוך כדי יצריה מייקרית. סיימור פאפאט מתמקד בכוח של למידה דרך בנייה של פרוייקטים ממשיים ככלי מצויין ללמידה קונסטרוקטיביסטית. הרעיונות הקונסטרוקטיביסטיים בחינוך טוענים ללמידה מעמיקה ומוצלחת יותר דרך התנסות מעשית מאשר דרך עיסוק עיוני בלבד. תנועה שבתי ספר רבים מבקשים לעשות. העשייה המייקרית גם הולמת את הפופולאריות של שיטת ה PBL כשיטה מוצלחת ללמידה שבתי ספר רבים מבקשים ליישם בתכניות הלימוד שלהם.

 

הנוכחות של חינוך מייקרי היום:
כיום התנועה המייקרית בחינוך נמצאת בעלייה. בישראל ישנם פרוייקטים ראשונים בתחום והמושגים 'מייקרי' ו'חינוך מייקרי' מופיעים מדי פעם בפרסומים בעיתונות. הספרייה העירונית 'בית אריאלה' בתל אביב מקיימת פעילות מייקרית וגופים עצמאיים נוספים כמו מרכז Mindcet בירוחם מקדמים את התחום. זאת בנוסף לחוגים, שיעורים ויוזמות עצמאיות שמתרבות משנה לשנה. עדיין אין תכנית לימודים מייקרית בפריסה ארצית. בארצות הברית בתי ספר רבים מיקים מרחבים 'מייקריים' בתוך בתי הספר. בספריות עירוניות ומרכזים קהילתיים פותחים מרכזים מיקריים לקהילה. ישנו מגזין מייקרי Make Magazine שבנוסף לפרסום ירחון חודשי מארגן ירידים מייקריים בערים גדולות בארצות הברית אחת לשנה בהם משתתפים מייקרים וחובבי טכנולוגיה. כמה אתרי אינטרנט מפרסמים מידע פדגוגי ודידקטי בנושא חינוך מייקרי כמו האתר MakerEd.org והאתר Edutopia מייסוד הקרן החינוכית ע"ש גורג' לוקאס.

ניתן ללמוד עוד על התנועה המייקרית ועל התנועה המייקרית בחינוך בקישורים המצורפים.

מצגת:

סרטון:

Maker Education- חינוך מייקרי

bottom of page