top of page

חינוך ביתי

החינוך הביתי היה בעולם מראשית ימי האנושות, בעוד החינוך המוסדי החל רק באמצע המאה ה 19 ועם תחילת המאה העשרים ,התקבלה החלטה פוליטית, לשלוח ילדים למוסד כחינוך חובה, לכאורה כחוק מעניק זכות, אולם כבר בראשית שנות השישים, החלו בארה"ב, הורים להבין שהם אינם מעוניינים לסגור את הילד שלהם במוסד ולהעביר את האחריות על חינוכם לידי צד ג'. מערכת החינוך האמריקאית, התקשתה כמנגנון , לקבל את הפגיעה בכבודה והעמידה הורים למשפט, אך בית המשפט ברחבי היבשת אישרו את הרציונאליים של החינוך הביתי בהתבסס פרשת יודר.

"חינוך מן הבית" (Home Schooling) או (Home Education) הינו מונח שגור בספרות המתייחס לשני מישורים עיקריים בחינוך: האחד נוגע במקום שבו החינוך נעשה, והאחר נוגע בזהותו של האדם הקובע את תוכנית הלימודים. שני מישורים אלה שלובים זה בזה ומגדירים במשותף את החינוך מן הבית.

 ג'ון הולט, אבי החינוך הביתי , הגדיר את הרציונל של החינוך הביתי תוך קביעה מפורשת שאין עילה להכריח ילד ללמוד. החופש ללכת בעקבות תחומי העניין האישיים של הילד, בצרוף מגוון המשאבים ללמוד בעזרתם, טובים יותר מכל למידה פרונטאלית. גישה זו הפכה להיות מוכרת כחינוך חופשי" או אנ-סקולינג Unschooling.

סיבות בחירה לחינוך ביתי לפי ההורים:

  • אמונה כי הם אחראים לחינוך ילדיהם ולא החברה או המדינה או מסגרת חינוכית פרטית.

  • ילדם סובל מלקות שהיא, לדוגמא ריתוק למיטה או שלא קיים בית ספר קרוב המאפשר נגישות לכיסא גלגלים.

  • אמונה שלשיטת החינוך הביתי תוצאות לימודיות טובות יותר.

  • רצון לשלוט בסביבה החברתית של הילד (למשל, למנוע אינטראקציות עם סביבה המהווה השפעה שלילית כמו סביבה עבריינית או אלימה). 

  • רצון לקביעת שיטות הלימוד באופן עצמאי .

 החינוך הביתי מהווה עולם רחב של למידה. יש שיטות למידה מגוונות והמשפחה בוחרת לפי צרכיה ולפי הנטיות שלה. שיטות אלה הן: חטיבות ידע  UNIT STUDIEES, מיקס  mix ערבב ושלב,  : Charlotte Mason Method, Internet Homeschooling  , למידה בבית, , School at Home הוראה אינדיאנית, גישה סוקראטית, למידת חקר ASIT  , The Waldorf Method , Unschooling חינוך חופשי . השיטה הכי נפוצה היא שיטת החינוך החופשי (לפי ההורים).

לפי מחקר שנערך במשפחה עם חינוך ביתי  עלה כי ניתן לראות שהלמידה בחינוך ביתי הינה מתוך הנעה פנימית של הילד המתחנך ,מתוך סקרנותו הטבעית, והצורך שלו ללמוד . קיים שימוש בהתרחשויות החיים היום יומיות כמצע ללמידה, במנוגד לתפיסה המעריכה את הידע דווקא כידע המנותק מהחיים. ההנחה של ההורים המחנכים היא כי חיי היומיום מספקים את ההקשרים הרלוונטיים להבניית הידע ולהפנמתו. ההורים ערים להיווצרותם של "חלונות למידה" אצל ילדיהם במצבים שונים ונענים להם .

 

מצגת:

 

מחקרים:

מחקר של הסטודנטיות חנאן חלאילה וסמא סאיקלי אבו נסאר שנערך בלוטם אצל משפחה של חינוך ביתי.

Holt, J. C. (1982). Teach your own. Delta Trade Paperbacks.

Rabin, Y., & Or, N. (2014). על הזכות לחינוך בבית.

קישורים:

http://www.beofen-tv.co.il/cgi-bin/chiq.pl?%EE%E3%E5%F8_%E7%E9%F0%E5%EA_%E1%E9%FA%E9

http://ootips.org/horut/hs-faq/hs-faq.html

אתר א ב החינוך הביתי

bottom of page